Вас вітають старші медичні сестри ЖНВК №11
➤Паплінська Олена Олександрівна
➤Куліковська Алла Дмитрівна
Порядок медичного обслуговування дітей
Наказ Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства освіти і науки України від 30.08.2005 № 432/496 ”Про вдосконалення організації медичного обслуговування дітей у дошкільному навчальному закладі” (Положення про медичний кабінет дошкільного навчального закладу)
Положення про ізолятор дошкільного навчального закладу
Перелік оснащення медичного кабінету дошкільного навчального закладу
Перелік лікарських засобів та виробів медичного призначення у медичному кабінеті дошкільного навчального закладу для надання невідкладної медичної допомоги.
Санітарні правила та вимоги влаштування і утримання дошкільних закладів
Профілактика дитячих шкірних хвороб
У першу чергу, необхідно дотримання всіх правил гігієни житла, тіла й одягу. Також потрібно правильне харчування з достатньою кількістю вітамінів, правильний режим. Шкіра дітей легко забруднюється, особливо під час гри на вулиці, дачній ділянці. Мікроби з пилу і бруду легко проникають в дитячу шкіру. Чим рідше вона пошкоджується і забруднюється, тим рідше виникає такий різновид шкірних захворювань, як гнійничкові. При грибкових захворюваннях (це трихофітія, або стригучий лишай, а також опік) хворої дитини потрібно негайно ізолювати від контакту з іншими дітьми і показати лікареві. Видужалий дитини пускають у дитячий колектив тільки після того, як він пройде триразовий аналіз на грибок. Ізолюють від оточуючих і хворого на коросту. Для попередження корости потрібно стежити за здоров’ям домашніх собак і кішок, які можуть переносити захворювання. Обов’язково потрібно дотримуватися гігієни ліжку, одягу, іграшок – у всіх них може «оселитися» коростяний кліщ. Профілактика дитячих хвороб зміцнить здоров’я Вашого малюка та подарує радість життя та спілкування.
Будьте здорові!
Як зміцнити імунітет
Харчуйтеся так, щоб поповнювати запаси eнepгіі і відновлювати сили.
Від того, як ви харчуєтеся та п’єте у сезон холодної погоди також залежить стан вашого здоров’я та імунітету.
Правильне харчування допомагає регулювати температуру тіла та забезпечує достатню кількість eнергіі для працюючих м’язів.
Тому харчування повинно бути таким, щоб eнергіі утворювалося більше, оскільки в холодну погоду обмін речовин підвищується, і для зігрівання та зволоження повітря витрачається більше енергії, ніж при звичайній температурі.
Збільшити вживання білкової їжі
Оскільки клітини імунної системи мають білкову структуру, необхідно вживати щодня достатню кількість якісного білку, тобто такого, в якому є всі незамінні амінокислоти.
Це в першу чергу, білки тваринного походження: яйця, сир, молочні продукти, нежирне м’ясо та птиця, риба, у тому числі, жирна морська, та рослинного – квасоля, горох.
Що стосується вуглеводів, які є джерелом швидкої eнергіі, то перевагу слід надавати так званим складним, тобто тим, які засвоюються поступово: свіжі овочі, фрукти, хліб з цілісного зерна.
А прості вуглеводи, такі, як білий цукор, вироби з білого борошна, потрібно максимально обмежити, а ще краще – зовсім не вживати, оскільки нічого, крім порожніх калорій, вони не дають.
Hі в якому разі не треба забувати про корисні натуральних жирах, які забезпечують організм тривалої енергією: тварини – молочні продукти, м’ясо, сало, жирна морська риба та рослинні – олії (оливкова, лляна, рапсова) і різноманітні горіхи та насіння. Продукти харчування, які перенасичені шкідливими транс-жирами та сіллю, такі як чіпси, сухарики, готові кондитерські вироби, особливо з кремом, вживати не варто.
Не починайте свій день без повноцінного сніданку.
Сніданок “запускає” весь денний обмін речовин і тому пропускати його ні в якому разі не слід. Ідеальний сніданок: 2 зварених яйця з пучком зелені, бутерброд з цільнозернового або хліба з висівками, 2 шматочки сиру, жменя волоських горіхів та чашка кави з молоком.
Обідайте гарячої і білковою їжею. В обід дуже важливо не є всухом’ятку, а спожити гарячий суп та м’ясо чи рибу й овочі.
Вечерею можуть бути шматок м’яса, салат з капусти та цибулі, та 1 зубчик часнику.
Використовуйте енергетичні властивості курячого бульйону. Бульйон – це джерело незамінних амінокислот, які необхідні для відновлення організму, він дає енергію та відновлює сили.
Між основними прийомами їжі перекушуйте бутербродами із сиром та чашкою гарячого курячого бульйону, посипаного дрібно порізаний зеленню і приправленого чорним та (або) червоним перцем Чилі. Перець Чилі містить речовину капсаїцин, яка стимулює теплові рецептори і створює відчуття тепла в організмі та сприяє утворенню ендорфінів у мозку, які покращують настрій.